غذاهای محلی شیراز
به گزارش مجله پیامک مسعود، غذاهای سنتی شیراز
در این مقاله از معرفی جاهای دیدنی شیراز درباره غذاهای محلی شیراز سخن خواهیم گفت . پس اگر قصد سفر به شیراز را دارید پیشنهاد میکنیم از این غذاهای محلی لذت ببرید.
شیراز یکی از شهرهای بزرگ ایران و کلانشهر زیبای این کشور و مرکز استان فارس است. شیراز در بخش مرکزی استان فارس، در ارتفاع 1486 متر بالاتر از سطح دریا و در منطقهٔ کوهستانی زاگرس واقع شده و آب و هوای معتدلی دارد. این شهر از سمت غرب به کوه دراک، از سمت شمال به کوه های بمو، سبزپوشان، چهل مقام و باباکوهی (از رشته کوه های زاگرس) محدود شده است.
نام شیراز در کتاب ها و اسناد تاریخی، تحت نام های مختلفی نظیر تیرازیس، شیرازیس و شیراز به ثبت رسیده است. محل اولیهٔ این شهر در محل قلعهٔ ابونصر بوده است. شیراز در دوران بنی امیه به محل فعلی منتقل می گردد و به بهای نابودی اصطخر - مرکز قدیمی فارس - رونق می گیرد. این شهر در دوران صفاریان، بوییان و زندیان مرکز ایران بوده است.
شیراز از دیرباز به واسطهٔ مرکزیت نسبی اش در منطقهٔ زاگرس جنوبی و واقع شدن در یک منطقهٔ به نسبت حاصل خیز، محلی طبیعی برای مبادلات محلی کالا بین کشاورزان، یکجانشینان و عشایر بوده است. بعلاوه این شهر در مسیر راه های تجاری داخل ایران به بنادر جنوب مانندبندر بوشهر قرار گرفته است.
شیراز به سبب جاذبه های تاریخی، فرهنگی، مذهبی و طبیعی فراوان، همیشه گردشگران بسیاری را به سوی خود فرا می خواند.
غذاها و خوراکی های محلی شیراز هم بخش جدایی ناپذیر سفر به این شهر هستند و در سراسر ایران هواداران زیادی دارند. کلم پلو و فالوده شیرازی از جمله خوراکی های هستند که کمتر کسی پیدا می گردد که تا به امروز طعم آن را نچشیده باشد. غذاها و خوراکی های خوشمزه شیراز را می توان یکی از جاذبه های گردشگری این شهر محسوب کرد! چون خوش خوراک ها نمی توانند از چشیدن طعم ناب خوراکی های این شهر بگذرند. در این مقاله به معرفی غذاها و خوراکی های شیراز می پردازیم:
کلم پلو
کلم پلو یکی از غذاهای محلی شیراز است که مردم سراسر ایران آن را می شناسند و طبخ هم می نمایند. این غذا از کلم قمری، برنج، پیاز، گوشت چرخ نموده، آرد نخودچی و سبزی (شوید، تره، ریحان و ترخون) پخته می گردد. این غذا به لحاظ ارزش غذایی هم کیفیت بالایی دارد و بسیار مغذی است. شیرازی ها این غذا را با ماست و سبزی خوردن مصرف می نمایند.
دوپیازه آلوی شیرازی
دوپیازه آلو از دیگر غذاهای محلی شیراز است که از سیب زمینی، پیاز داغ، گوجه فرنگی، رب گوجه فرنگی و ادویه تهیه می گردد. شیرازی ها سیب زمینی را اب پز می نمایند و بعد از پخت و خرد کردن، با پیاز داغ،گوجه فرنگی یا رب گوجه فرنگی و ادویه مخلوط می نمایند. بعضی ها هم با گوشت خردشده هم دوپیازه را طبخ می نمایند. این غذا جزو غذاهای آسان شیراز است و سریع حاضر می گردد. این غذا میان شیرازی ها هوادار زیادی دارد. اگر به شیراز سفر کردید، دوپیازه را حتما امتحان کنید.
شکر پلو
مردم شیراز با توجه به اقلیم منطقه خود، غذاهای شیرین زیاد طبخ می نمایند و دوست دارند. شکرپلو هم از جمله غذاهای خوشمزه شیرازی است و کسانی که به غذاهای شیرین علاقه دارند، می توانند در شیراز از این غذا بچشند. در این غذا از برنج، شکر، زعفران و مغز پسته و بادام و خلال پوست نارنگی استفاده می گردد.
قورمه به
قورمه به نیز یکی از غذاهای بسیار خوشمزه شیرازی است. همان طور که گفته شد، مردم این خطه با توجه به اقلیم خود، غذاهای شیرین زیاد طبخ می نمایند. در قورمه به از گوشت، به، شکر، زعفران، پیاز و ادویه استفاده می نمایند. اگر شما هم فکر می کنید این غذا با ذائقه تان جور است، حتما سری به شیراز بزنید.
یخنی نخود
یخنی نخود هم غذایی منتسب به شیراز است و از گوشت، نخود، سیب زمینی، پیاز، نمک و زردچوبه تهیه می گردد. در بیشتر نقاط ایران آبگوشت را به این روش تهیه می نمایند.
لوبیا پلو
ما ایرانی ها اغلب لوبیا پلو را با لوبیا سبز درست می کنیم اما شیرازی ها به جای آن از لوبیا چشم بلبلی استفاده می نمایند. لوبیاپلو از غذاهای اصیل و محلی شیراز است و از برنج، لوبیا چشم بلبلی، شوید، زعفران، داریچن و نمک و فلفل تهیه شده و به همراه گوشت مرغ یا گوشت چرخ نموده سرو می گردد.
رب پلو
رب پلو هم از غذاهای شیرازی است که بدون احتیاج به گوشت تهیه می گردد. در این غذا از برنج، رب انار، گردو، کشمش، شکر و پیاز استفاده می گردد. وجود رب انار و گردو در این غذا، ارزش غذایی آن را بالا برده است و در حین سادگی، مواد مورد احتیاج بدن را تامین می نماید. در شیراز این غذا به همراه سالاد شیرازی یا سبزی خوردن سرو می گردد.
شیرازی پلو
شیرازی پلو جزو آن دسته از غذاهای شیرازی است که کمتر کسی ممکن است آن را دوست نداشته باشد. این غذای بسیار خوشمزه از برنج، مرغ، بادمجان، زعفران دم نموده، ماست، زرشک و نمک و فلفل تهیه می گردد. به شما توصیه می کنم اگر به شیراز رفتید، حتما از این غذا نوش جان کنید.
آب پیازک یا اشکنه شیرازی
اشکنه غذایی است که در سراسر ایران طبخ می گردد اما در هر جا به شویه مختلف. شیرازی از غذاهای محلی شیراز است و قدیمی های این شهر هنوز هم این غذا را درست می نمایند. در تهیه این غذا از پیاز، تخم مرغ، شنبلیله، نعناع خشک، نمک و زردچوبه استفاده می نمایند.
هویج پلو
در منطقه آذربایجان خورشت هویج هم پخت می گردد اما با هویج پلوی شیرازی فرق دارد و جزو غذاهای شیرین این شهر محسوب می گردد. در پلوی شیرازی از برنج، شکر، گوشت چرخ نموده، زعفران، پیاز، دارچین و نمک تهیه می گردد و طعم بسیار مطبوعی دارد.
کوفته هلوی شیرازی
کوفته هلو از دیگر غذاهای محلی شیراز است که در جای دیگری پیدا نمی کنید. گوشت چرخ نموده، آرد نخودچی، تخم مرغ، پیاز، هویج یا نرگسی مواد اولیه این غذا را تشکیل می دهند. این موارد را باهم مخلوط نموده و به مقدار یک هلو از آن جدا نموده و مقداری پیاز داغ یا کشمش داخلش می گذارند و به شکل توپ های کوچک درمی آورند. این کوفته ها را سرخ نموده و نوش جان می نمایند.
دمپختک شیرازی
دمپختک ها انواع مختلفی دارد و در شیراز با عدس و کلم می پزند. در این غذا از کلم پیچ، عدس، پیاز، هویج، ترخون،شوید، ریحان، نمک و زردچوبه استفاده می گردد. این غذا بسیار مغذی است و کسانی که علاقه ای به غذاهای گوشتی ندارند، این غذا در سفر به شیراز می توانید گزینه مناسبی باشد.
کوفته سبزی
کوفته سبزی هم یکی دیگر از کوفته های محلی شیرازی است که از گوشت چرخ نموده، پیاز، نخود و سبزی تهیه می گردد و مقدار آن از کوفته هلو بزرگتر است و تقریبا به مقدار یک پرتقال می پزند.
منبع: تاپ تراول