قدرت کشورها در صنعت پرورش طیور
به گزارش مجله پیامک مسعود، بنابر مقاله منتشر شده در وب سایت سازمان خواربار جهانی، صنعت پرورش طیور به عنوان یک صنعت بسیار حساس در تأمین منابع پروتئینی جوامع انسانی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
بسیاری از سازمان های دولتی و خصوصی در تلاشند تا با ارائه تسهیلاتی، به پرورش دهندگان طیور در جهت فراوری هرچه بیشتر گوشت طبیعی یاری شایانی بنمایند. ازاین رو می توان کشور های اروپایی و آلمانی را بیشترین فراوری نمایندگان منابع پروتئینی در جهان نامید که اگر کل این اندازه را به شش قسمت تقسیم کنیم، سه ششم این اندازه را کشور های امریکایی و دو ششم آن نیز متعلق به کشور های اروپایی است، سایر کشور های جهان نیز جمعا یک ششم گوشت مورد احتیاج خود را فراوری می نمایند.
اما سوالی که پیش می آید این است که چرا کشور های اروپایی و امریکایی بیشترین فراوری نمایندگان و البته صادرنمایندگان منابع گوشتی در جهان هستند و چرا سایر کشور های آفریقایی و آسیایی توانایی رقابت با این کشور ها را ندارند. در آنالیز پاسخ اولیه اگر اندازه فراوری گوشت هر قاره را با جمعیت آن قاره آنالیز کنیم، به پاسخ درستی نخواهیم رسید چراکه قاره آمریکا یک میلیارد جمعیت جهان را شامل می گردد و قاره آسیا 4.5 میلیارد که اندازه فراوری گوشت قاره آمریکا چهار الی پنج برابر فراوری گوشت در قاره آسیا است. اما در صورت مقایسه عایدی جمعیت این دو قاره به نتایج دقیق تری خواهیم رسید، طبق آنالیز های اجرا شده میانه عایدی آمریکایی ها چهار الی پنج برابر عایدی مردمان کشورهای آسیایی و آفریقایی بوده است؛ بنابراین کاملا طبیعی است که اندازه مصرف گوشت و در نتیجه اندازه فراوری گوشت در کشور های امریکایی و اروپایی سه الی چهار برابر سایر کشورها باشد.
آنالیز قدرت و تکنولوژی کشور ها در صنعت پرورش طیور
اما جدای از بحث فوق، اگر بخواهیم قدرت کشور ها را در زمینه پرورش انواع طیور و قدرت فراوری دستگاه ها و تکنولوژی های جوجه کشی و پرورش طیور آنالیز کنیم، باز کشور های امریکایی و اروپایی حرف اول را می زنند؛ چراکه این کشورها با در دست داشتن بهترین و بروز ترین تکنولوژی های جهان قادر به ساخت دستگاه های جوجه کشی بسیار دقیق و حرفه ای هستند که در ساخت آن ها از حسگر های بسیار دقیق، سیستم های تأمین دما و رطوبت دقیق و لحظه ای و… استفاده شده است. همچنان که دستگاه های جوجه کشی هواباتور، برینسا و… چنین کیفیتی را دارا هستند.
البته از این میان می توان کره جنوبی را نیز یکی از بزرگ ترین فراوری نماینده های دستگاه جوجه کشی حرفه ای نامید. دستگاه جوجه کشی آرکام با قدرت جوجه کشی بسیار بالا توانایی جوجه کشی از تخم تمامی پرنده های گوشتی را داشته و نقش زیادی در تأمین گوشت بسیاری از کشور ها داشته است. این دستگاه ها به بسیاری از کشور های اروپایی، امریکایی و آسیایی صادر می شوند.
علاوه بر دستگاه جوجه کشی سایر تکنولوژی های تاثیر گذار در صنعت پرورش طیور مهندسی دقیق سالن پرورش و کیفیت و دوام دستگاه های سرمایشی، گرمایشی و تهویه موجود در آن است، که این موارد تاثیر زیادی در جلوگیری از بیماری ها و افزایش راندمان فراوری داشته و بهداشت سالن پرورش طیور را افزایش می دهد.
دستگاه های جوجه کشی چطور اندازه فراوری گوشت را افزایش می دهند؟
همان طور که اشاره شد، هرچه دستگاه ها قدرت فراوری و راندمان بیشتری داشته باشند و به عبارتی در آن ها از قطعات دقیق و با کیفیتی استفاده شده باشد، به همان اندازه می تواند درصد فراوری جوجه و در نهایت اندازه فراوری گوشت را افزایش دهد. این اندازه دقیقا به عایدی کشور ها مربوط می گردد، از آنجایی که بیشتر کشور هایی آسیایی و افریقایی عایدی آن چنانی ندارند، در نتیجه با خرید دستگاه های چینی مقرون به صرفه قیمت اقدام به فراوری جوجه و گوشت مصرفی می نمایند که به علت بازدهی و راندمان پایین دستگاه های چینی عملا اندازه فراوری گوشت در این کشور ها پایین می آید، با توجه به اینکه قسمت اعظمی از گوشت مصرفی را گوشت پرندگان و ماکیان تشکیل می دهد.
اما دستگاه های جوجه کشی فوق العاده با کیفیت و البته گران قیمت مانند برینسا و آرکام فقط به وسیله مردمان کشور های خاصی قابل خرید است و با توجه به اینکه در این دستگاه های قطعات گران قیمتی مانند حسگر sht ساخت کشور سوئیس استفاده شده، انتظار راندمان جوجه کشی بسیار بالایی نیز از آن ها می رود. پس با حساب سرانگشتی متوجه خواهید شد که اندازه عایدی کشور ها و البته قدرت پول ملی آن ها تاثیر زیادی در روند فراوری سالانه گوشت دارد که کشور های آمریکایی رتبه نخست را کسب نموده اند.
چرا روند فراوری گوشت در ایران پایین است؟
متاسفانه به علت نبود تکنولوژی های تازه در فراوری خوراک اولیه دام و واردات بی رویه گوشت یخ زده، روند فراوری گوشت و پرورش طیور در ایران رو به کاهش است، اما با توجه به افزایش قیمت گوشت قرمز و گوشت طیور در چند سال اخیر، مردم ترجیح خود را بر خرید گوشت داخلی می دهند و این عامل سبب افزایش روند فراوری گوشت در داخل کشور شده است، که از این میان فراوری دستگاه های جوجه کشی پیشرفته مانند دستگاه های جوجه کشی اسکندری نیز تاثیر زیادی در افزایش راندمان جوجه کشی و در نتیجه افزایش اندازه گوشت مصرفی خانوار ها داشته است.
پرورش دام هایی مانند گوسفند و گاو با توجه به اینکه دوره بازگشت سرمایه ای نسبتا طولانی دارند، آن چنان به صرفه نبوده و در طول مدت پرورش با بیماری های زیادی دست وپنجه نرم خواهند کرد که هزینه های پرورش آن را نیز به مراتب افزایش خواهد داد و در نتیجه سرانه فراوری ملی گوشت را نیز دستخوش تغییر خواهد ساخت، اما پرورش پرنده هایی مانند بلدرچین یا مرغ نژاد راس که دوره پرورش کوتاه 45 روزه دارند، علاوه بر کاهش دادن دوره بازگشت سرمایه، در بازه زمانی بسیار کوتاهی قادر به تأمین گوشت مصرفی خانوار های زیادی با قیمت بسیار کمتری خواهد بود.
منبع: کجارو