لیزر CO2 و هر آنچه باید در خصوص آن بدانید
به گزارش مجله پیامک مسعود، سال هاست که از انواع لیزر برای درمان بیماری های پوستی غیر سرطانی (خوش خیم) و سرطانی (بدخیم) استفاده می گردد. لیزر CO2 یکی از آن ها است. لیزر دی اکسیدکربن لایه های نازک پوست را با حداقل آسیب به ساختارهای اطراف آن به طور دقیق حذف می نماید. لیزر CO2 فرکشنال، آسیب های پوستی ناشی از نور خورشید، چین وچروک، اسکار، زگیل، خال های مادرزادی و سایر بیماری های پوستی را به خوبی درمان می نماید.
لیزر دی اکسیدکربن CO2 چیست؟
لیزر دی اکسیدکربن یا همان لیزر CO2 از پرتوهای هدفمند نور برای حذف لایه سطحی پوست استفاده می نماید. این نوع لیزردرمانی می تواند به حذف سرطان پوست، حذف یا کاهش مسائل پوستی مانند خطوط سطحی یا عمیق، چین وچروک، اسکار و آکنه و درمان لک های پوستی مانند لکه های خورشیدی و لکه های پیری یاری زیادی کند.
متخصص پوست تصمیم می گیرد که از چه نوع لیزری برای درمان استفاده کند. لیزر CO2 فرکشنال، نوع دیگری از لیزر CO2 است که نسبت به لیزرهای CO2 سنتی، سطحی تر هستند بنابراین اغلب برای رفع خطوط ریز یا لکه های پوست استفاده می شوند.
لیزر CO2 چگونه عمل می نماید؟
در لیزر C02 پرتوهای نور به سطح پوست نفوذ می نمایند، آب موجود در سلول های سطحی پوست این پرتوها را جذب می نماید. هنگامی که این اتفاق می افتد، آب اپیدرم یا لایه سطحی پوست شما تبخیر می گردد، درم یا لایه میانی گرم می گردد و رشد رشته های کلاژن نو را تحریک می نماید. با بهبودی ناحیه تحت درمان، پوست نو، سفت تر و صاف تر جایگزین لایه های قدیمی می گردد.
در لایه برداری با لیزر CO2 متخصص پوست می تواند هم کل صورت و هم نواحی خاصی از پوست شما را با دقت تحت درمان قرار دهد در صورت درمان موضعی، بخش های دیگر پوست اطراف، تحت تأثیر لیزر قرار نمی گیرند.
چه افرادی نباید از روش لیزر CO2 فرکشنال استفاده نمایند؟
- متأسفانه لیزر CO2 فرکشنال برای همه مناسب نیست.
- اگر خانم باردار هستید یا در دوران شیردهی به فرزند دلبندتان هستید.
- اگر دارای جوش های گسترده، زخم های باز یا هر گونه عفونت روی صورت خود هستید، این روش مناسب شما نیست.
- اگر داروی ایزوترتینوئین خوراکی برای آکنه فعال مصرف می کنید نیز باید از این روش خودداری کنید زیرا این روش برای سلامتی و ایمنی شما خطر دارد.
- اگر بیماری های مزمن مانند دیابت دارید، باید بیشتر احتیاط کنید و قبل از هر اقدامی، ابتدا با پزشک یا متخصص پوست مشورت کنید.
برای اینکه بدانید شما کاندیدای مناسبی برای انجام لیزر فرکشنال هستید یا خیر، بسیار مهم است که با یک متخصص پوست مشورت کنید.
کاربردهای لیزر CO2 فرکشنال
لیزر دی اکسیدکربن فرکشنال کاربرد زیبایی و درمانی دارد. نسل نوز لیزرهای دی اکسیدکربن از انرژی نوری با پالس بسیار کوتاه (اولتراپالسی) یا پرتوهای نور پیوسته استفاده می نمایند که در یک الگوی معین اسکن، ارسال می شوند. با این فناوری نو توانایی جوان سازی پوست آسیب دیده و چروکیده در اثر آفتاب متحول شد. لایه برداری لیزر دی اکسیدکربن به گزینه های درمانی دیگر از جمله محصولات ترتینوئین (Tretinoin)، لوسیون ویتامین C، اسیدهای آلفا هیدروکسی یا AHA، لایه برداری شیمیایی، میکرودرم ابریژن، افزایش کلاژن یا چربی و سم بوتولینوم (Botulinum) برای کاهش خطوط و جای زخم صورت پیوسته است و جای خود را به خوبی بین این روش های درمانی باز نموده است.
همان طور که گفتیم لیزر CO2 می تواند بسیاری از مسائل پوستی زیبایی و پزشکی از جمله علائم قابل مشاهده پیری و آسیب های ناشی از نور خورشید گرفته تا جای زخم و سرطان پوست را به خوبی درمان کند. در ادامه کاربردها و مزایای لیزر CO2 را به طور مفصل تر آنالیز خواهیم کرد.
1. رفع خطوط ظریف و چین وچروک
یکی از کاربردهای لیزر CO2 حذف یا کاهش چین وچروک و خطوط سطحی و عمیق پوست است. این لیزر می تواند در موارد زیر مؤثر باشد:
- خطوط پنجه کلاغی و چین وچروک زیر و اطراف چشم
- خطوط و چین وچروک روی پیشانی
- خطوط خنده یا خطوط اطراف دهان
لیزر کربن دی اکسید نه تنها می تواند چین وچروک هایتان را کاهش دهد بلکه با تحریک فراوری کلاژن در پوست می تواند سلامت آن را در طول زمان بهبود ببخشد.
2. پوست آسیب دیده در برابر نور خورشید
قرارگرفتن مداوم و بدون محافظ (کلاه، دستکش و کرم ضدآفتاب) در برابر اشعه ماوراء بنفش خورشید، علائم قابل مشاهده پیری پوست را تشدید می نماید. این علائم شامل موارد زیر است:
- چین وچروک
- افتادگی پوست به علت کاهش خاصیت ارتجاعی آن
- بافت خشن و ناهموار پوست
- لکه های کبدی و لکه های خورشیدی
- رگ های تارعنکبوتی
لیزر CO2 می تواند به طور قابل توجهی موارد فوق را کاهش دهد و به زیبایی و جوانی پوست شما بیفزاید.
3. چشم های متورم
شل شدن پوست پلک های بالا و پایین می تواند باعث اتفاقی گردد که معمولاً به عنوان افتادگی یا ورم چشم شناخته می گردد. لیزر CO2 می تواند به سفت شدن پوست پلک و بهبود شلی آن یاری کند درنتیجه ظاهر پف نموده چشم از بین می رود و یا کاهش می یابد.
4. جای جوش
درمان با لیزر C02 باعث تحریک فراوری کلاژن پوست و درنتیجه سفت شدن و ازبین رفتن جای زخم ها و آکنه می گردد. البته لیزر کربن دی اکسید ممکن است روی همه انواع اسکار و آکنه جواب ندهد. گاهی احتیاج است که متخصص پوست از ترکیب چند روش درمانی برای کاهش علائم استفاده کند.
5. زگیل
متخصصان پوست معمولاً روش های درمانی دیگر مانند درمان های بدون نسخه یا انجماد را برای رفع زگیل توصیه می نمایند اما ممکن است از لیزر برای زگیل هایی استفاده نمایند که به درمان های دیگر پاسخ نمی دهند.
6. هایپرپلازی سبابه
هیپرپلازی سباسه یا هیپرپلازی غدد چربی زمانی اتفاق می افتد که سبوم در یک غده چربی به دام می افتد. هنگامی که این اتفاق می افتد، غدد چربی بزرگ می شوند درنتیجه برآمدگی های کوچک و مومی مانند روی پوست ایجاد می شوند. این برآمدگی ها معمولاً روی صورت ظاهر می شوند و بی ضرر هستند. بعضی افراد به دلایل زیبایی ترجیح می دهند که آن ها را حذف نمایند.
لیزرهای CO2 می توانند به طور مؤثر این برجستگی ها را از بین ببرند و از رشد مجدد آن ها جلوگیری نمایند، اگرچه بعضی تحقیقات نشان می دهد که لیزر اربیوم ممکن است گزینه بهتری برای حذف هیپرپلازی سبابه باشد. یک تحقیق در سال 2020 نشان داد که درمان با لیزر اربیوم اغلب تنها به یک جلسه احتیاج دارد و عوارض جانبی کمتری نسبت به لیزر CO2 و سایر لیزرها دارد درنتیجه می تواند گزینه بهتری برای این کار باشد.
7. سرطان پوست
لیزر CO2 می تواند با کوچک کردن و تخریب بافت با مقدار خونریزی کم یا آسیب حداقل به بافت اطراف به پیشگیری یا درمان سرطان پوست یاری کند.
یک متخصص پوست ممکن است از لیزر CO2 روی کراتوزهای اکتینیک پیش سرطانی یا در بعضی موارد برای درمان انواع خاصی از سرطان پوست در مراحل اولیه استفاده کند.
عوارض لیزر CO2
لیزر CO2 از اوایل دهه 1960 میلادی استفاده می گردد و کاملاً ایمن و مؤثر هست. بااین حال مانند بسیاری از روش ها، لایه برداری با لیزر CO2 با خطراتی همراه است. در این بخش بعضی از خطرات و عوارض جانبی احتمالی لیزر دی اکسیدکربن را آنالیز خواهیم کرد. بهتر است قبل از انجام هر عمل زیبایی نسبت به مزایا و خطرات احتمالی آن مطلع باشید.
مقداری تغییر رنگ و تورم پوست، حالت آفتاب سوختگی خفیف، خارش، خشکی و پوسته شدن، حساسیت به نور خورشید جزو عوارض شایع و بی خطر لیزر فرکشنال هستند. اگر لایه برداری پوست به صورت عمیق تر و گسترده تر انجام گردد، ممکن است پوستتان حالت آفتاب سوختگی شدید بگیرد یا ترشح کند و تاول بزند.
1. میلیا
میلیا برجستگی های کوچک سفید یا کیست مانند هستند که ممکن است در نواحی تحت درمان با لیزر در طول دوره بهبودی ظاهر شوند. میلیا ممکن است با تمیز کردن ملایم با یک پارچه نخی در منزل از بین برود در غیر این صورت بهتر است به وسیله متخصص پوست در مطب و با استفاده از تیغ از سطح پوست حذف و مواد داخل کیست میلیا بیرون کشیده شوند.
2. فعال شدن مجدد آکنه
پس از انجام عمل لیزر ممکن است که آکنه های شما مجدد فعال شوند. به مرورزمان و بدون احتیاج به درمان خاصی این آکنه ها رفع می شوند در غیر این صورت می توانید از درمان های معمول آکنه برای رفع آن ها بهره ببرید.
3. هیپرپیگمنتیشن
به ندرت ممکن است هیپرپیگمنتیشن یا لکه های تیره در نواحی تحت درمان با لیزر ایجاد گردد. به طورکلی، نواحی پرپیگمانته با کرم سفیدنماینده درمان می شوند. در صورت بروز این عارضه، متخصص پوست درمان مناسب را تجویز خواهد نمود.
4. فعال شدن مجدد تب خال
پس از لیزر ممکن است تب خال هرپس سیمپلکس در اطراف دهان مجدد فعال و ظاهر گردد. اگر سابقه تب خال دارید حتماً با متخصص پوست در میان بگذارید تا داروی ضدویروسی مناسب را برای شما تجویز کند. با مصرف داروی ضدویروسی قبل از جراحی و ادامه آن به مدت 7 تا 10 روز پس از عمل می توان از فعال شدن مجدد تب خال جلوگیری کرد.
5. عفونت باکتریایی
با مصرف آنتی بیوتیک قبل از جراحی و ادامه آن به مدت 7 تا 10 روز پس از عمل می توان از عفونت های باکتریایی پیشگیری کرد.
6. تورم
تورم بعد از عمل لیزر CO2 قابل انتظار است و با تجویز استروئیدهای عضلانی کاهش می یابد. برای کاهش تورم، شب ها روی یک بالش اضافی بخوابید بعلاوه می توانید به مدت 24 تا 48 ساعت از یک بسته یخ برای کاهش تورم و التهاب در نواحی تحت درمان بهره ببرید.
7. ایجاد زخم
ایجاد زخم معمولاً نادر است اما ممکن است در نواحی تحت درمان با لیزر CO2 رخ دهد.
8. سوختگی و آسیب پوستی
در صورت عدم استفاده صحیح از لیزر، سوختگی و آسیب های پوستی می تواند از عوارض لیزر CO2 باشد به همین علت توصیه می کنیم اگر قصد انجام لیزر دی اکسیدکربن را دارید، حتماً آن را به وسیله یک متخصص پوست معتبر و دارای مجوز انجام دهید تا خطر عوارض احتمالی به حداقل برسد.
نکته: بهتر است قبل و بعد عمل لیزر سیگار مصرف نکنید زیرا دود آن بر روند بهبودی پوستتان اثر منفی می گذارد.
نکات مهم در طول عمل لیزر دی اکسیدکربن
- لیزر دی اکسیدکربن معمولاً به صورت سرپایی و با استفاده از بی حسی موضعی بر ناحیه مورد نظر انجام می گردد. این روش سرپایی بسته به نوع و محیط ناحیه تحت درمان بین 20 دقیقه تا 1 ساعت طول می کشد.
- بهتر است بدانید که لایه برداری با لیزر CO2 کمی درد دارد. سطح دردی که تجربه می کنید به عمق و وسعت لایه برداری مجدد، مهارت متخصص پوست یا جراح و مقدار تحمل درد شما بستگی دارد.
- قبل از آغاز درمان، پوست شما باید به طور کامل تمیز باشد.
- عینک مخصوصی برای محافظت از چشمانتان در برابر لیزر دریافت خواهید کرد.
- در طول درمان، متخصص پوست میله لیزر را به آرامی روی ناحیه پوست تحت درمان حرکت می دهد.
- در نهایت، یک پماد ضدباکتری و یک پانسمان نچسب روی پوست درمان شده قرار می دهند. طبق دستورالعمل به مدت 24 ساعت ناحیه تحت درمان را با آب نشویید.
- بهتر است بدانید بسته به درمان مورداحتیاج و شدت لیزر مورداستفاده ممکن است به بیش از یک جلسه درمانی احتیاج داشته باشید.
مراقبت های پس از لیزر دی اکسیدکربن
استفاده روزانه از کرم ضدآفتاب پس از بهبودی برای محافظت از پوست تازه لیزر شده لازم است. کرم ضدآفتاب با طیف وسیع توصیه می گردد زیرا به خوبی پوست را در برابر اشعه ماوراء بنفش B و اشعه ماوراء بنفش A محافظت می نماید. از کرم ضد آفتابی صورت که دارای فاکتور محافظتی در برابر آفتاب (SPF) حداقل 30 باشد، به طور منظم بهره ببرید.
استفاده از مرطوب نماینده پس از بهبودی توصیه می گردد. به ور منظم پوست خود را مرطوب نگه دارید.
شما می توانید تقریباً شش هفته پس از عمل طبق دستور متخصص پوست استفاده از محصولات Retin-A و یا اسید گلیکولیک را از سر بگیرید.
روند بهبودی پس از لیزر CO2
پس از لیزر CO2 معمولاً 1-2 هفته طول می کشد تا پوست بهبود یابد. پیروی از دستورالعمل های متخصص پوست به بهبودی پوستتان یاری می نماید و احتمال بروز عوارض را کاهش می دهد.
به طورکلی روند بهبودی بعد از لیزر CO2 بدین ترتیب است:
پوست شما در چند روز اول، حالت آفتاب سوختگی همراه با خارش و سوزش خواهد داشت.
پوست شما ممکن است پوسته پوسته گردد یا حتی تاول بزند، مایع زرد رنگی ترشح کند.
بعد از حدود 3-7 روز، پوست شما خشک می گردد و آغاز به لایه برداری می نماید. پس از پوست اندازی، پوست زیرین ممکن است کمی صورتی باشد که به تدریج رنگ پوست شما را به خود می گیرد. این روند می تواند حتی تا یک سال هم طول بکشد.
این نکات می توانند در طول روند بهبودی به شما یاری نمایند:
- از مالش، خراشیدن یا بریدن پوست خود اجتناب کنید.
- پوست درمان شده را طبق دستور پزشک، معمولاً 2 تا 5 بار در روز با آب تمیز کنید.
- طبق توصیه پزشک، روزی دو بار از یک لایه نازک مرطوب نماینده یا پماد ضدباکتری بهره ببرید.
- در 24 تا 48 ساعت اول، یک کیسه یخ پیچیده شده در یک حوله تمیز و نرم را روی ناحیه موردنظر قرار دهید.
- برای یاری به کاهش تورم، هنگام خواب سر خود را بر بالشی بلندتر قرار دهید.
- پس از بهبودی پوست تحت درمان، لباسی بپوشید که آن ناحیه را کامل بپوشاند یا از کلاه آفتاب گیر بهره ببرید.
- هر بار که به بیرون از منزل می روید از کرم ضد آفتابی که برای پوست حساس فرموله شده است، بهره ببرید.
سخن پایانی
لیزر CO2 از پرتوهای متمرکز نور برای حذف یک لایه سطحی از پوست استفاده می نماید دارای. انواع کاربردهای پزشکی و زیبایی مانند حذف یا کاهش مسائل پوستی مخصوصاً انواع لک یا جای آکنه است. اگر قصد انجام آن را دارید، توصیه می کنیم به پزشک یا متخصص پوست مراجعه کنید تا احتمال بروز عوارض مختلف به حداقل ممکن برسد.
این مطلب فقط جنبه آموزش و اطلاع رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه های این مطلب حتما با یک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه رفع مسؤولیت خبرنگاران مگ را بخوانید.
منابع: clevelandclinic, healthline, skinmd
منبع: دیجیکالا مگ