مقاله: تاریخچه کاکائو در مکزیک
به گزارش پیامک مسعود، یکی از معروف ترین محصولات مکزیکی که به جهان صادر می گردد مول پوبلانو از همه محبوبیت و معروفیت بیشتری دارد. در این غذا دانه های برشته شده کاکائو، فلفل، مغزیجات و ادویه های مختلف به اضافه موز یا حتی تورتیلای مکزیکی با یکدیگر ترکیب می شوند و به سسی غلیظ و شکلاتی تبدیل می شوند. سپس این سس روی مرغ یا بوقلمون ریخته و سرو می گردد.

این نوشیدنی خنک در ایلت جنوبی واهاکا تهیه می گردد و در تهیه آن، پودر کاکائو، ذرت، گل کاکائو با یکدیگر ترکیب می شوند و به اسم نوشیدنی سرد مصرف می گردد. این نوشیدنی به طور سنتی در ابتدای فصل برداشت ذرت نوشیده می گردد و در باور بومیان مکزیک باعث برکت محصول می گردد.
این نوشیدنی مکزیکی به صورت داغ سرو می گردد و به علت طعم دارچین و ادویه هایش محبوبیت زیادی دارد. این هات چاکلت از ترکیب آب و پودر کاکائو و ادویه های مختلف تهیه می گردد.
درخت کاکائو اولین بار از طریق تمدن مایا و در حدود 2000 سال پیش به صورت هدفمند کشت شد. با این حال، کاکائو هزاران سال پیش از آن هم وجود داشته، اما بومی های آمریکای مرکزی و جنوبی میوه های کاکائو را می شکافتند و دانه های بادام مانند کاکائو را برای تغذیه پرندگان و حیوانات استفاده می کردند. تمدن مایا اما برای نخستین بار دانه های کاکائو را خشک کرد و با حرارت برشته کرد و از آن در تهیه غذاهای مختلف استفاده کرد. کاربرد کاکائو در تهیه بعضی غذاها ویژه مناسبات و مراسم های خاص بود و مفهومی آئینی و ویژه داشت. در آن موقع، تنها طبقات بالای جامعه مایا اجازه داشتند از این میوه و غذاها استفاده نمایند.
منبع مقاله: تاریخچه کاکائو در مکزیک