هرآنچه که باید از ویژگی های مهد کودک خوب بدانید

به گزارش مجله پیامک مسعود، مهد کودک عامل مهمی در رشد تحصیلی بچه ها است چراکه اغلب، این اولین سال رسمی آموزش آن هاست. این، بدین معنی است که بچه ها در تمام مدت سال تحصیلی خود در کنار آشنایی با چندین مهارت تازه، مهارت اجتماعی شدن را نیز تمرین می نمایند. به همان میزان که محیط آموزشی مهم است، روش آموزش به وسیله مربیان خوب نیز اهمیت دارد. بنابراین همه با ویژگی های ذاتی مربی خوب پیش دبستانی متولد نمی شوند و دارای مهارت های کافی برای این کار نیستند.

هرآنچه که باید از ویژگی های مهد کودک خوب بدانید

اگر تمایل دارید کودک خود را به یک مهد کودک خوب بفرستید اما درباره خصوصیات مهد کودک خوب مطلعی کمی دارید، خالی از لطف نیست که ما را تا انتهای این مطلب از مطالب خبرنگاران همراهی کنید. زیرا ما در این مقاله به برخی از ویژگی های کلیدی یک مربی خوب مهد کودک نگاهی انداخته و به موضوعی چون هرآنچه که باید از ویژگی های مهد کودک خوب بدانید، پرداخته ایم.

اهمیت شناخت مهد کودک خوب در رشد بچه ها

بدیهی است که هر کودکی حق دارد به یک آموزش ایمن و با کیفیت دسترسی داشته باشد. با این حال، در سراسر دنیا بسیاری از بچه ها از این مزیت بی بهره اند و یا به دلیل کیفیت پایین آموزش، مهارت های اساسی را یاد نمی گیرند. برای مثال برخی از دختران، بچه ها دارای معلولیت، بچه ها منطقه ها فقیرنشین و دورافتاده و به طور کلی آن هایی که از گروه های اقلیت هستند، اغلب از دسترسی به آموزش با کیفیت محروم هستند. این امر پیامدهای گسترده ای دارد که بر آینده، خانواده، جوامع و کشورهای آن ها تأثیر بسزایی می گذارد. پس دو عامل محیط آموزش و نقش مربیان و معلمان در ارتقاء کودک به مراتب بالاتر، می تواند از کلیات ضروری برای رشد بچه ها به شمار بیاید.

محیط آموزشی

رشد بچه ها در اوایل کودکی، به شدت تحت تأثیر محیطی است که در آن قرار می گیرند، ضمن اینکه این تأثیر می تواند بر باقی زندگی آن ها نیز مؤثر باشد. از این رو مهد کودک مهم ترین مرحله در رشد تحصیلی آنان است و بچه های که در برنامه های آموزشی با کیفیت مهد کودک یا پیش دبستانی شرکت می نمایند، می توانند نتایج سلامتی، اجتماعی، عاطفی و آموزشی بهتری را نسبت به سایرین تجربه نمایند.

در واقع مهد کودک اولین مرحله در رشد تحصیلی بچه ها است که آموزش های رسمی سال اول زندگی تحصیلیشان را دریافت می نمایند و با مهارت های تازهی مانند صداهای حروف، شمارش اعداد، انواع رنگ ها و غیره آشنا می شوند که این مهارت ها می توانند زمینه ای را برای موفقیت آینده آن ها ایجاد نمایند.

مربیان مهد کودک

به واسطه نتیجه تحقیقات بسیار، پایه های یادگیری تا حد زیادی، در سال های اولیه زندگی بچه ها شکل می گیرد. از این رو علاوه بر محیط آموزش، مربیان نیز می توانند در رشد بچه ها نقش مهمی را ایفا نمایند. دقیقاً به همین خاطر است که در سال های ابتدایی مدرسه نیز احساس کودک از خود تا حد زیادی حول محور تجربیات او با مربیان سابق در مهد کودک و معلمان مدرسه فعلی خود می چرخد. همانطور که یک تجربه مثبت با یک معلم یا مربی می تواند اعتماد به نفس کودک را افزایش دهد، تعامل منفی نیز می تواند برای مدت طولانی به عزت نفس کودک آسیب بزرگی وارد نماید.

اگرچه مربیان و معلمان خوب برای هر مقطعی بسیار مهم تلقی می شوند اما چیزی که بیشتر از نقش مربیان در مهد کودک اهمیت دارد، مؤثر بودن آموزش آن هاست. از آنجایی که این مرحله حساسی در رشد تحصیلی بچه ها است، باید به وسیله معلمان و مربیان آموزش دیده اداره گردد. به همین خاطر است که وجود مربی خوب یک عامل بسیار مهم در مهد کودک تلقی می گردد و همه نمی توانند مربی خوبی برای مهد کودک باشند. آن ها باید با روش آموزش درست یادگیری بچه ها آشنا باشند تا بتوانند آن ها را به درستی آموزش دهند. البته ناگفته نماند که برخی از ویژگی ها در بین برخی از مربیان مهد کودک نیز مشترک است.

چندین ویژگی وجود دارد که یک معلم پیش دبستانی را مؤثر می سازد. این دقیقاً چیزی است که والدین در زمان یافتن یک مهد کودک خوب و مدیران مجموعه هنگام استخدام مربی پیش دبستانی باید به آن ها توجه نمایند. در غیر این صورت، بچه ها ممکن است در نقطه آغاز رشد تحصیلی خود، نتیجه درستی نگیرند و از پایه به صورت قدرتمند کار خود را آغاز ننمایند. پس یک مربی خوب در مهد کودک باید در خصوص توانایی های کار با بچه ها و بعلاوه ایجاد انگیزه در آن ها دارای مطلعی لازم و کافی باشد.

قطعاً تا به اینجا متوجه شده اید که شناخت و انتخاب مهد کودک خوب در رشد بچه ها پیش دبستانی (بچه ها بین سه تا شش سال)، چقدر اهمیت دارد و کودکی که در مهد کودک مناسب رشد می نماید، می تواند چقدر در آینده با کودک محروم از یک برنامه آموزشی با کیفیت، تفاوت داشته باشد.

مهمترین ویژگی های یک مهد کودک خوب و استاندارد

سال های اولیه زندگی کودک فرصتی منحصر به فرد را برای شکل دادن به مسیر رشدی او فراهم می نمایند. یکی از مواردی که می تواند در تحقق این امر مؤثر باشد، محیط آموزشی مناسب است. طراحی و ایجاد یک محیط آموزشی حمایتی برای برطرف احتیاجهای بچه ها پیش دبستانی، احتیاجمند زمان، تفکر و برنامه ریزی است. از آنجایی که بچه ها چندین ساعت در روز را در مهد کودک می گذرانند، این محیط نقش مهمی در یاری به رشد و یادگیری آنان دارد.

همانطور که تحقیقات نشان می دهند، یک محیط آموزشی استاندارد و با کیفیت بالا می تواند به کاهش چالش های پیشرفت یاری کند تا بچه ها بیشترین بهره را از محیط های آموزشی خود دریافت نمایند. اما سؤال اینجاست که یک مهد کودک خوب و استاندارد باید دارای چه ویژگی هایی باشد؟

  • دارای کادر آموزشی برای یادگیری مثبت، انعطاف پذیر و قابل اعتماد
  • دارای بستری مناسب و سازماندهی شده برای رشد، مشارکت و یادگیری بچه ها
  • دارای دستورالعمل های مفید و مؤثر
  • دارای امکانات و تجهیزات مورد احتیاج برای فعالیت های آموزشی
  • مکانی امن و تمیز برای بازی و کاوش
  • محیطی مناسب سن، ایمن، تمیز و قابل دسترس برای همه بچه ها
  • دارای مدیریت حرفه ای
  • ارزیابی کیفیت برنامه های آموزشی برای بچه ها
  • ارزیابی برای درک بهتر علایق و احساسات بچه ها
  • ارائه منابع و مسیر برای مدیران و مربیان به جهت ایجاد فرصت های یادگیری اولیه و کیفیت بالا برای بچه ها
  • ارائه تغذیه سالم
  • دارای فضایی برای زمان استراحت

مهمترین خصوصیات مدیران و مربیان مهد کودک

در اینجا چند ویژگی مهم یک مربی خوب مهد کودک آورده شده است که دانستن آن ها خالی از لطف نیست:

شکیبای

از آنجایی که این شغل، سخت و اغلب استرس زاست، از میان همه ویژگی های مربیان مهد کودک، شاید صبر را باید مهم ترین آن ها دانست. پس به عنوان یک مربی خوب مهد کودک باید بسیار شکیبا باشید. زیرا شما شخصی تأثیرگذار هستید و مستقیماً با بچه های در ارتباط خواهید بود که هنوز در حال یادگیری اساسی ترین مهارت های لازم هستند و سعی می نمایند خود را با نظم اجتماعی تازه وفق دهند. علاوه بر این، شما باید توانایی یادگیری متفاوتی را بین بچه ها مدیریت کنید، زیرا هر کودک با سرعت خاص خود رشد می نماید. قطعاً این می تواند چالش برانگیز و اغلب استرس زا باشد.

بنابراین به عنوان یک مربی، شما جزو اولین کسانی هستید که با بچه ها در ارتباط هستید و مراحل رشد آن ها را در مسائل اجتماعی و عاطفی، مهارت های حرکتی ظریف، مدیریت اضطراب جدایی از والدین برای مدت طولانی، تنظیم احساسات و غیره مشاهده می کنید. به عنوان مربی بچه ها، شما مسئول یاری به آن ها برای غلبه بر این موانع مهم هستید و در عین حال باید بتوانید نکات مهمی را در این فرآیند به آنان آموزش دهید.

در طرف دیگر ماجرا والدین ناامید یا ناراحت هستند که یک مربی خوب باید بتواند این والدین را کنترل کند، اعتماد ایجاد کند و به آن ها چگونگی روند کارها را شرح دهد.

اشتیاق به کار

تدریس در هر سطحی، کار سختی است و آموزش به بچه ها نیز چالش های منحصر به فرد خود را دارد. پس مانند سایر حرفه ها، اشتیاق در شغل مربی مهد کودک نیز بسیار مهم است و یکی از ویژگی های ضروری یک مربی خوب به شمار می آید. آموزش دادن به بچه ها می تواند حتی خسته نماینده باشد، به ویژه زمانی که بچه ها سرکش می شوند. در چنین لحظاتی، به فردی احتیاج است که برای انجام وظیفه خود دارای انگیزه زیادی باشد و احساس نماید که می تواند در زندگی بچه ها تغییر ایجاد کند. به عنوان یک مربی، فرد باید احساس موفقیت کند تا انگیزه ادامه کار را در خود حفظ نماید.

اگر آموزش به بچه ها باعث برانگیختن شور و اشتیاق درونی مربی نگردد، می توان نتیجه گرفت که این شغل مناسب او نیست. بنابراین هرگز نباید دوست داشتن بچه ها را با وظیفه مربیگری مهد کودک اشتباه گرفت زیرا این باعث نمی گردد که فرد یک مربی خوب برای یک مهد کودک باشد.

انعطاف پذیری

برای اینکه در مهد کودک، یک مربی خوب و مؤثر باشید، باید انعطاف پذیر نیز باشید. کودک بسته به آنچه که در کلاس می گذرد، از بعد درونی یا بیرونی تغییر می نماید. بنابراین باید بسیار مراقب خلق و خوی آن ها بود و برای درگیر نگه داشتن بچه ها تغییراتی ایجاد کرد. گاهی اوقات، کلاس ممکن است پر گردد از بچه هایی که آماده یادگیری هستند اما لحظاتی بعد ببینید که همه چیز تغییر می نماید و افراد کلاس، خواب آلود و خسته به نظر می رسند. در چنین مواردی انعطاف پذیری مربی به یاری او می آید زیرا باید نوع آموزش کلاس را تغییر دهد.

گاهی اوقات، مشکل می تواند از سیستم مجموعه آموزشی باشد. برای مثال مجموعه آموزشی از ابزارهای کافی برای آموزش برخوردار نباشد یا برای برهه ای، آن ابزارها خراب باشند. یا مثلاً اگر برنامه این بود که کلاس در فضای باز برگزار گردد اما باران بارید، مربی باید به سرعت برنامه آموزشی را متناسب با فضای دیگری ترتیب دهد. پس یک مربی مهد کودک باید به مقدار کافی انعطاف پذیر باشد تا بتواند از مواد و شرایط موجود به برترین نحو استفاده کند یا دستورالعمل کلاس را برای آن روز تغییر دهد. این چیزی است که مقدار انعطاف پذیری او را تعیین می نماید.

خلاقیت

یادگیری چیزی نیست که بتوان آن را به یک کودک کوچک تحمیل کرد. در عوض، این چیزی است که به طور طبیعی در طول بازی و کاوش در محیط برای کودک اتفاق می افتد. برخورد با بچه ها مستلزم آن است که معلم بسیار خلاق باشد. بنابراین خلاقیت باید یکی از بارزترین ویژگی های یک مربی عالی باشد.

به سبب اینکه بچه های پیش دبستانی بسیار کم حوصله هستند و می توانند به راحتی در طول آموزش دچار اختلال و خستگی شوند، یک معلم خلاق می تواند با ایده های نوآورانه ای که ارائه می دهد، یادگیری را برای بچه ها، مجذوب کننده و آموزنده کند تا بهتر مطالب کلاس را درک نمایند و یاد بگیرند. ایده های خلاقانه یک مربی مهد کودک، ضمن اینکه کودک را در مسیر یادگیری نگه می دارند، به مربی نیز یاری می نمایند تا بفهمد که چه زمانی باید موضوع را با تغییر حالات بچه ها، تغییر دهد.

مراقبت و نظارت

بچه ها کوچک همواره نمی توانند درباره آنچه که به آن ها گذشته است صحبت نمایند، بنابراین مهم است که مربیان مهد کودک بسیار مراقب باشند. مربیان این مقطع تحصیلی با تماشای هر روز یک کودک در کلاس درس، می توانند سرنخ های مهمی را در خصوص شرایط اجتماعی، عاطفی و رشدی او بیابند.

در مقابل، مربی که به مراحل رشد کودک توجه دقیقی ندارد، می تواند همین سرنخ ها را از دست بدهد البته عواقب آن ممکن است وخیم باشد. بنابراین، مربیان مهد کودک یا پیش دبستانی باید به موفقیت و شرایط رفاهی بچه ها خردسال خود علاقه خاصی نشان دهند و به مقدار کافی مراقبشان باشند تا در صورت احتیاج در جهت امنیت آنان اقدام نمایند.

دلسوزی

اهمیت دلسوزی در محیط آموزشی مهد کودک دوچندان است. اولاً رفتاری دلسوزانه نسبت به بچه ها بسیار مهم است چراکه بچه ها باید در محیط آموزشی خود احساس امنیت داشته باشند. این رفتار، مهد کودک را برای بچه ها به جایی تبدیل می نماید که در آن احساس می نمایند معلم به آن ها احترام می گذارد و برایشان ارزش قائل است. از سوی دیگر نه تنها سطح راحتی و امنیت کودک به خودی خود بسیار مهم است، بلکه یک پیش احتیاج ضروری برای یادگیری به شمار می آید.

دوماً، بخشی از چیزی که از یک فرد، یک مربی پیش دبستانی خوب می سازد، توانایی آموزش بچه ها به رفتاری دلسوزانه با دیگران است. آموزش شخصیت به مقدار هر مهارت آکادمیک دیگری که در مدارس آموزش داده می گردد، مهم است زیرا تأثیر غیرقابل انکاری در آینده بچه ها برجای می گذارد. اگر می خواهیم بچه هایمان، بزرگسالانی احساسی و همدل شوند، بسیار مهم است که زیر نظر مربیانی آموزش ببینند که این ویژگی ها را داشته باشند و بتوانند به عنوان الگو در کلاس درس عمل نمایند.

کلام آخر

مربیان مهد کودک از مهم ترین افراد جامعه ما هستند، به طوری که نمی توان از مقدار تأثیر قابل توجه آن ها در شکل گیری شخصیت و یادگیری بچه ها غافل بود. در حالی که برخی از مهارت های مربی پیش دبستانی را که در این مقاله به آن ها پرداختیم می توان با تمرین آموخت یا توسعه داد، برخی دیگر به شخصیت، ویژگی ها و ارزش های فرد بستگی دارند. پس برای اینکه از ویژگی های مهد کودک خوب مطلع شوید باید قبل از هر اقدامی، جدا از آنالیز ویژگی های محیط آموزشی مورد نظر خود، مربیان و مدیریت آنجا را نیز مورد آنالیز قرار دهید.

منبع: اسنپ مارکت
انتشار: 22 بهمن 1403 بروزرسانی: 22 بهمن 1403 گردآورنده: masuodsms.ir شناسه مطلب: 2272

به "هرآنچه که باید از ویژگی های مهد کودک خوب بدانید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "هرآنچه که باید از ویژگی های مهد کودک خوب بدانید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید