محققان دانشگاه امیرکبیر جاذب جداسازی یک رنگزا از پساب را فراوری کردند

به گزارش پیامک مسعود، محققان دانشگاه صنعتی امیرکبیر جاذبی پلیمری را طراحی کردند که به واسطه آن می توان پساب های رنگزای سانست یلو را تصفیه و از آن نیز حسگری را برای شناسایی این ماده رنگزا تهیه کرد.

محققان دانشگاه امیرکبیر جاذب جداسازی یک رنگزا از پساب را فراوری کردند

به گزارش گروه فناوری پیامک مسعود، سحر فروغی راد فارغ التحصیل دانشگاه صنعتی امیرکبیر و مجری طرح سنتز و آنالیز عملکرد پلیمر های قالب مولکولی بر پایه نانولوله های هالویزیت در تصفیه پساب مواد رنگزا گفت: علت انتخاب این پروژه در حقیقت مسئله تصفیه پساب های صنایعی است که از مواد رنگزا استفاده می نمایند.

وی با بیان اینکه رنگزا ها در صنایع گوناگونی نظیر نساجی، چاپ، چرم سازی، داروسازی و غذایی به کار میفرایند، بیان نمود: در این پژوهش پلیمر قالب مولکولی به روشی نو و کارآمد تهیه شده است، که علاوه بر ظرفیت جذب بالا، 35 میلیگرم بر گرم، و سرعت جداسازی مناسب، حدود 45 دقیقه، دارای خاصیت مغناطیسی است.

محقق دانشگاه امیرکبیر اضافه کرد: پلیمر های قالب مولکولی پلیمر هایی هستند که ساختار یک مولکول هدف در حین پلیمریزاسیون در حافظه آن ها ثبت می گردد و پس از اتمام فرایند، قادر هستند به عنوان جاذب اختصاصی در هر محیطی به صورت کاملا گزینش پذیر تنها مولکول هدف خاص خودشان را جذب نمایند.

فروغی راد با تاکید بر اینکه مغناطیسی بودن این جاذب این امکان را فراهم می نماید تا پس از اتمام عمل تصفیه، ذرات جاذب به سهولت توسط یک آهنربای خارجی از محیط جداسازی شوند؛ اظهار کرد: در این پروژه نانوپودر جاذبی را برای جذب اختصاصی ماده رنگزای سانست یلو به دست آوردیم.

وی با تاکید بر اینکه رنگزای سانست یلو پرکاربرد ترین رنگزا در صنایع غذایی ایران بوده و مقادیر بیش از حد مجاز آن سبب بروز مسائل حساسیتی و بیش فعالی خصوصا در بچه ها می گردد، گفت: این جاذب پلیمری به دو صورت امکان تجاری شدن دارد؛ در فاز اول در صنایع غذایی و برای تصفیه پساب های رنگزای سانست یلو و در فاز دوم به صورت یک حسگر برای شناسایی و کمی سازی مقدار رنگزای سانست یلو موجود در انواع فراورده های غذایی.

فارع التحصیل دانشگاه صنعتی امیرکبیر ادامه داد: این پژوهش به عنوان پروژه دکتری در ظرف مدت سه سال اجرا شده است و سه مقاله ISI چاپ شده در نشریات معتبر خارجی دستاورد این پژوهش است.

وی بیان کرد: این پلیمر برای نخستین بار در جهان تهیه شده است و عملکرد گزینش پذیری آن در حضور چند مخلوط رنگزا آنالیز شده است.

وی با اشاره به ویژگی های طرح گفت: تهیه جاذبی منحصر به فرد برای جذب گزینش پذیر سانست یلو از محیط آب و جداسازی بسیار ساده پودر جاذب توسط آهنربای خارجی، بدون احتیاج به سانتریفوژ و سایر روش های جداسازی هزینه بر و زمان بر از برجسته ترین ویژگی های این طرح به شمار می رود.

فروغی راد با بیان اینکه این طرح هیچ نمونه داخلی و خارجی ندارد، گفت: قابلیت بازیابی پلیمر، ظرفیت جذب بالا، سینتیک جذب سریع و قابلیت جداسازی ساده از مزیت های رقابتی این طرح به شمار می فرایند.

وی با اشاره به کاربرد های پروژه گفت: از نتایج این طرح می توان در صنایع غذایی و داروسازی به عنوان جاذب در تصفیه پساب بهره برد؛ همچنین حسگر آن می تواند به منظور شناسایی و کمی سازی مقادیر رنگزا در حین فراوری به کار رود.

لازم به ذکر است؛ این پژوهش به صورت مشترک میان گروه رنگ و گروه پلیمر در دانشکده مهندسی پلیمر و رنگ دانشگاه صنعتی امیرکبیر انجام گرفته و اساتید راهنمای این طرح علیرضا خسروی و وحید حدادی اصل از اعضای هیئت علمی این دانشگاه بوده اند.

منبع: خبرگزاری دانشجو
انتشار: 20 آذر 1399 بروزرسانی: 20 آذر 1399 گردآورنده: masuodsms.ir شناسه مطلب: 1174

به "محققان دانشگاه امیرکبیر جاذب جداسازی یک رنگزا از پساب را فراوری کردند" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "محققان دانشگاه امیرکبیر جاذب جداسازی یک رنگزا از پساب را فراوری کردند"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید